Thursday, 8 December 2011

From deep inside..

Assalamualaikum wbt
Life-has been so packed-If I am in Nursery.
Time-have been so limited-If I am at home. 
Promises made every time, excuses bought us forgiveness. 
Praise be to Allah, it was truly co-incidence that I would not able to forget-If I were there. 
They finally made it up to me their story-If I could understand. 
I could see the excitement in the eyes of two. 
I noticed how they were too clueless to find out that they are actually meant to be other half to each other. From them-I breath with the truth that Allah is All-Hearing and All-Knowing. 
Thanks and I love both mama and papa.
With mama and papa at Army Museum in PD

Friday, 19 August 2011

Aturan pertumbuhan gigi bayi


Aturan pertumbuhan gigi bayi
 Order of appearance of the milk teeth.
Gigi susu biasanya mula muncul pada usia 6 bulan. Tapi adalah normal untuk tumbuh awal atau lambat beberapa bulan. Biasanya gigi bahagian bawah depan iaitu gigi kacip (incisor) akan muncul dulu, tapi ini mungkin berbeza bergantung pada bayi. Jumlah keseluruhan gigi susu ialah 20 batang.

Untuk peringkat bayi, nurse akan nasihatkan untuk lap gusi bayi dengan kain lembap setiap kali sebelum tidur malam dan selepas bangun pagi. Bila dah mula tumbuh boleh terus gunakan berus gigi yang bersesuaian. Menurut Dr. Leen, dengan menggunakan yang boleh disarungkan pada jari, lebih mudah untuk anggarkan kedalaman dan kekuatan memberus.

Monday, 15 August 2011

Resepi makanan untuk HakimBijak..copy paste fr forum~

RESEPI UMUR 6 BULAN

guna teknik 3-4 days rules. Mean kenalkan satu2 jenis makanan tu selama 3-4 days to rule out allergy.

Hari 1-3: air kanji nasi
Ambik air nasi yg mendidih tu, bagi minum, bagi dalam 4-5 sudu jer. Ini petua
org tua2 nak intro solid kat baby
Hari 4-7 : bubur nasi
Hari 8-11 : bubur nasi + kentang
Hari 12- 15 : bubur nasi + carrot
Hari 16-19: bubur nasi +bayam
Hari 20- 23: bubur nasi + bilis
Hari 24-27: bubur nasi+kentang+ carrot
Hari 28-31: bubur nasi+kentang+carrot+bilis



Time 6 bulan ni, saya tapis semua makanan. Ada org suka blender, tpi saya prefer tapis dengan penapis.

Ikan bilis tu kalau boleh cari yg warna putih (less salt). Kalau takde pun ikan bilis biasa tu, rendam lama skit, biar hilang masinnya. Goreng sangai (tanpa minyak), then blend kering sampai halus. Simpan buat stok.

Beras pun blend kering dulu. Bila masak tu senang dia hancur, tak susah sangat nak tapis.
Ingat.. No sugar, no salt for baby below 1year.
RESEPI 7 BULAN

BREAKFAST

1) Puri kentang

Rebus kentang (buang kulit dulu) hingga empuk.
Kemudian, lecek2kan dia hingga hancur.
Campurkan sedikiit perahan susu ibu untuk menghaluskan lagi teksturnya.

2) Puri carrot (sama mcm puri kentang)


3) puri brokoli


4) puri bayam (Boleh juga dicampur adukkan sayur-sayuran diatas untuk dijadikan puri sayur campur)


5) puri epal


6) puri pisang (pisang tak perlu dimasak)


7) puri betik

LUNCH

1) Bubur+sayur+bilis

Penyediaannya sama macam resepi 6 bulan, tapi tak perlu blend dah.
Just masak dan lecek2kan sampai halus.
2) bubur+ sayur + ikan

masak bubur bersama sayur, dan lecek.
Ikan direbus (potong kiub untuk memudahkan, bila masak, sejukkan sebentar dan blend (blend basah)
Campurkan bubur dan ikan.
3) bubur+sayur+ ayam/daging (sama macam resepi ikan)

Nak menyedapkan lagi, goreng bawang dengan sedikit minyak, taburkan atas bubur.
juga boleh ditaburkan dengan daun bawang & daun sup untuk menambahkan aroma.
RESEPI 8 BULAN

BREAKFAST

1) oat+ kismis/kurma

didihkan air (anggaran 1 mug), masukkan 2 sudu besar oat (original/organic).
masak sampai kembang.
Cubit2kan kismis/kurma, dan campurkan dalam oat yg siap dimasak...
2)Oat + bilis (sama cam atas)

3) puri sayur @ puri buah


LUNCH

1)nasi lembik + sayur + ikan/daging/ayam


Masak nasi lembik.
Tumis sedikit bawang merah,bawang putih dan halia dengan sedikit minyak (prefer minyak zaitun), bila naik baunya, campurkan dengan sedikit air, bila air mendidih, masukkan ayam/ikan/daging dan masak sehingga empuk. Masukkan sayuran dan masak hingga empuk.
Cara makan : boleh dimakan berasingan, nasi + sup gaulkan sekali nasi dan sup.


TEA-TIME

1) kentang + bilis

rebus kentang hingga lembut.
Lecek halus dan gaul dengan sedikit serbuk bilis.
Kepal2kan dan suap baby (macam kuih keria yg tak dimasak)
2) Roti + susu

ambil sekeping roti (prefer roti gardenia,kalau dapat roti yg kandungan gula kurang lagi bagus)
rendam dalam perahan susu ibu(sedikit sahaja untuk melembutkan), dan terus dimakan.

TIPS
****Dan lagi satu, agak renyah nak masak sikit2 pagi2 ni. Puan2 boleh sejukbekukan makanan baby. Macam saya, after masak, time panas2 tu, saya simpan dalam bekas dadih 6oz. Masuk terus dlm freezer (bhgn beku), Ikut kajian, tahan sampai 2 minggu. Bila nak masak, boleh panaskan guna microwave, tapi saya lebih suka masak guna api. Letak sedikit air panas dan biarkan bubur tu cair sepenuhnya. ****

Thursday, 9 June 2011

Flash card..

Assalamualaikum wbt

Dengan hasil pembacaan mama berkaitan cara didikan anak kecil@bayi, flash card adalah sangat membantu dalam membina perkembangan minda bayi. Walaupun bayi tidak menunjukkan reaksi maksima namun penglihatan dan pendengaran bayi mampu merangsang pertumbuhan sel otak. Alhamdulillah mama kini telah membeli kad al-Furqan sebagai permulaan pengajaran kepada akiem.setiap pagi, selepas siap mandi mama akan 'flash'kn kad tersebut sambil menyebut huruf-hurufnya. Semoga Allah berkati usaha mama dalam mendidik akiem,iAllah...

sYgMama,sYgPapa~

Senyuman membahagiakan..


Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah kini akiem dh berumur 5bln. Alhamdulillah juga kerana akiem diberikan kesihatan yang sempurna selama berada di rumah dengan ditemani oleh mama.Thanks mama. Nikmat yang Allah berikan kepada mama adalah senyuman akiem yang tiada lain dapat menggembirakan hati mama. Terimalah senyum tawa akiem sebagai balasan penat lelah mama siang malam menjaga dan mendidik akiem. Akiem kini dah pandai meniarap dan sedang cuba mengangkat montot untuk move ke depan. Alahai ssh nyer nak move. Doakan akiem ye mama.

sYgMama,sYgPapa...

Wednesday, 6 April 2011

buku saye..


almost every mowning,mama akan bacakan buku ni utk saye.saye rsa semakin tertarik utk dgr bacaan mama sbb mama bca dgn besungguh2,siap angguk2 n lentok2 kpla lg..=)mama nk bg saye paham,wal hal mmg saye xfaham...jgn marah mama..tq mama for alway spend time utk hakim..tp ok gak dr mama dok ngadap pesbuk jer..btw,hakim nk promot,buku ni mmg bagus tuk bb mcm hakim ni.mama terbaca some artikel yg menyatakan it's very good if we start reading books for baby 3m n above..so,mama would like to try..n hopefully hakim can b fast lerner..kononnyer lar..mama pilih buku sirah Rasulullah SAW utk hakim spy hakim mengenali & mengetahui kisah Rasulullah..iAllah hakim try tuk fahamkan ye mama...


buku favourite saye...=p

sYgMama,sYgPapa~

Friday, 25 February 2011

Day 1st in the world..

1st pic akim baru lahir 

Ni pic 1st akim..bru beberapa minit tgk dunia.time ni muka cam ade merah2 skit.may b sbb akim bertukar dr medium berbeza.wutever,akim sehat dgn berat 3.17kg n tinggi 49cm..akim dilahirkan di Hospital Ampang..mama warded at 10a.m.19 dec 2010..papa blk umh after send mama but papa dtg smula ke spital kol 12.30..by dat time, Dr check mama n mama considure dah blh msk labour room bcoz bukaan dah 5cm but labour room pnuh.so, mama kna tggu turn..Alhamdulillah mama ditemani papa sepanjang ptg tu tp..papa sempat g mkn McD kol 2ptg tu sampai le kol 3 lebey..cis!!.masa tu akim teman mama n mama dah mula rasa sakit skit2..ekceli mlm tu mama dah rasa sakt tp mama xnk kejutkan papa coz mama takut nk warded mlm2..mama penakut!!! sepanjang papa xde, Dr dtg check again n bg mama ubat kosongkan perut (cucuk ke dlm montot) n Dr kata anytime dia akan panggil utk ke labour..get ready,mama!..papa yg dah kenyang pon blk n teman mama sampai around kol 5.papa kata mak tok,opah,mak lang smua odw..mama xmo smua org dtg beramai2..nnt lg nebes..hee..area kol 5p.m tu jgk, nurse dtg n bg baju suh tukar utk ke labour..opah n smua2 pon sampai..sempat lar mama jumpe opah,atuk,pak ngah,mak lang,Kpu3 nKy0ng..mama ditolak ke labour room n papa follow..mari kita ikuti rentetan kisah mama nk lahirkan akim..jom2!!

19dec2010*5.30p.m.
  • mama blom rasa sakit sgt
  • nurse start amik ctg bb
  • Dr msk nk bekenalan ngan mama, tanye mcm2
  • Dr cek bukaan dah 6cm
  • mama minta nurse panggilkan papa 

19dec2010*6.15p.m.
  • papa msk labour temankan mama
  • mama dah start sakit skit2 
  • Dr check bukaan dah 7cm

19dec2010*6.45p.m.
  • papa kluar utk satlekan beg coz kol 7 plawat smua dh kna kluar
  • Dr minta kebenaran nk inject ubat utk cptkan bb kluar
19dec2010*7.00p.m.
  • Dr inject dgn jayanya
  • mama start rasa sakit yg amat sgt
  • mama amik gas utk bantuan tahan sakit
  • papa dh satlekan beg n tlg mama bukakan tudung 
19dec2010*7.30p.m.
  • mama dah start push
  • 2org Dr besama mama
19dec2010*8.42p.m.
  • akim kluar dr perut mama dgn selamat
  • papa azankan akim
lahir lar akim ke dunia ni dgn selamat.tqvm mama n papa..

sYg mama,sYg papa~